Christmas pudding
Christmas pudding, tedy vánoční puding, je sladký hustý dezert podávaný s hořící brandy či whisky, který spolu s pečeným krocanem nemůže chybět v tradičním vánočním menu ve Spojeném království.
Historie vánočního pudingu
Historie tohoto zvláštního pokrmu je opravdu dlouhá a puding během ní měnil nejenom základní ingredience, ale i svou konzistenci.
Prapůvodem je patrně tzv. frumenty, tedy v podstatě kaše s vařeným hovězím a skopovým masem, doplněná vínem a kořením, o níž existují zmínky již ve 14. století.
Dnešní podobě tohoto dezertu se hmota přiblížila v 16. století, kdy byla kaše zahuštěna kousky chleba, vejcem a sušeným ovocem a víno bylo doplněno ještě pivem. Roku 1664 ji však puritáni označili za pokrm nevhodný pro bohabojné lidi a na vánoční stůl se puding vrátil až s nástupem králem Jiřího I. v roce 1714.
Teprve v 19. století pak bylo ze směsi odstraněno maso a puding se proměnil ve sladký dezert tak, jak jej známe dnes.
Příprava vánočního pudingu
Přestože jej lze koupit v každém supermarketu, mnoho britských rodin si jej připravuje doma, přičemž dodržují množství tradic. Mezi ně patří i užití třinácti ingrediencí, jejichž počet odpovídá dvanácti apoštolům s Ježíšem, či míchání hmoty dřevěnou vařečkou směrem od východu k západu, neboť právě z východu se narozenému Jezulátku přišli poklonit tři králové.
Důležité je také uvařit puding dostatečně v předstihu, aby se všechny chutě mohly správně promíchat. Tradičně se připravuje poslední neděli před adventem, která proto získala název Stir up Sunday, tedy míchací neděle. V ten den se schází celá rodina a každý její člen zamíchá těsto a něco si přeje. Do konečné hmoty se také vkládá stříbrná mince, která má přinést štěstí tomu, kdo ji najde ve své porci.
Na stole pak bývá Christmas pudding ozdoben snítkou cesmíny, která přináší štěstí a má uzdravující moc.
Rada: Nenechte se zaskočit nezvyklou chutí i nehezkou pověstí Christmas puddingu. Je nutné jej podávat s ohřátou a zapálenou brandy či whisky, s roztaveným máslem a s trochou vanilkového pudingu.
Zobrazeno: 1222x