Hranolky
Hranolky jsou smažené špalíky brambor, jejichž obliba je rozšířená po celém světě. Přestože se mnohé země hlásí o připsání tohoto „vynálezu“, obecně se vznik hranolek umísťuje do Belgie. Není proto divu, že se tu staly součástí kultury a průměrný Belgičan jich zkonzumuje 75 kg za rok, tedy o třetinu více než průměrný Američan. I když jsou stále součástí denních pokrmů, většina obyvatel tohoto království si je vybaví jako tradiční jídlo, které nejlépe připravovala jejich babička.
V Evropě se brambory smaží už několik staletí a existuje mnoho teorií a legend, jak vlastně hranolky vznikly. Nejrozšířenější z nich se datuje na konec 17. století, kdy se po práci scházeli rybáři na řece Máza, aby si usmažili malé rybky, které se jim nepodařilo prodat. Když řeka zamrzla, rozkrájeli brambory do tvaru připomínajícího jejich běžnou stravu a připravili je stejným způsobem. Přestože tento příběh zní logicky, škarohlídové namítají, že brambory se do této části Evropy dostaly až roku 1735 a že chudí lidé si jen sotva mohli dovolit pravidelně užívat takové množství tuku, jaké si smažené hranolky vyžadují.
Ať už je pravda jakákoli, je dnes Belgie zaplněna stánky s francouzským nápisem friteries či holandským frituurs, jejichž první předchůdce se objevil už roku 1838 v Lutychu. Vždy tu dostanete obrovskou porci servírovanou v papírovém kornoutu, posolené a polité některou z řady omáček dle Vašeho výběru.
Že své bramborové dědictví berou Belgičané vážně, dokazuje i fakt, že v Lovani vznikla škola, která připravuje budoucí prodejce této pochutiny. Ti se učí o vhodných odrůdách brambor (nejčastěji využívaná je bintje), ale i o jejich správném loupání a způsobu krájení (ostrý nůž může ovlivnit absorpci tuku při smažení). Každý Belgičan ví, že ty nejlepší hranolky se smaží v hovězím tuku, a to nadvakrát: 5 minut při teplotě 130 °C a poté znovu dvě minuty při vyšší teplotě.
Rada: Chcete-li se dozvědět vše o hranolkách, navštivte muzeum tohoto pokrmu v Bruggách. Sídlí v historické budově v centru města a v jeho několika poschodí se mohou návštěvníci dozvědět vše o různých odrůdách brambor, historii jejich pěstování, škůdcích a nemocech i o teoriích jejich cesty do Evropy. Zároveň si tu díky interaktivní výstavě mohou vyzkoušet práci v pravé belgické hranolkárně.
Zobrazeno: 1222x