PRO TRAVEL PRO ŠKOLY PRO KOLEKTIVY PRO POZNÁVÁNÍ

Hranolky

Hranolky jsou smažené špalíky brambor, jejichž obliba je rozšířená po celém světě. Přestože se mnohé země hlásí o připsání tohoto „vynálezu“, obecně se vznik hranolek umísťuje do Belgie. Není proto divu, že se tu staly součástí kultury a průměrný Belgičan jich zkonzumuje 75 kg za rok, tedy o třetinu více než průměrný Američan. I když jsou stále součástí denních pokrmů, většina obyvatel tohoto království si je vybaví jako tradiční jídlo, které nejlépe připravovala jejich babička.

V Evropě se brambory smaží už několik staletí a existuje mnoho teorií a legend, jak vlastně hranolky vznikly. Nejrozšířenější z nich se datuje na konec 17. století, kdy se po práci scházeli rybáři na řece Máza, aby si usmažili malé rybky, které se jim nepodařilo prodat. Když řeka zamrzla, rozkrájeli brambory do tvaru připomínajícího jejich běžnou stravu a připravili je stejným způsobem. Přestože tento příběh zní logicky, škarohlídové namítají, že brambory se do této části Evropy dostaly až roku 1735 a že chudí lidé si jen sotva mohli dovolit pravidelně užívat takové množství tuku, jaké si smažené hranolky vyžadují.

Ať už je pravda jakákoli, je dnes Belgie zaplněna stánky s francouzským nápisem friteries či holandským frituurs, jejichž první předchůdce se objevil už roku 1838 v Lutychu. Vždy tu dostanete obrovskou porci servírovanou v papírovém kornoutu, posolené a polité některou z řady omáček dle Vašeho výběru.

Že své bramborové dědictví berou Belgičané vážně, dokazuje i fakt, že v Lovani vznikla škola, která připravuje budoucí prodejce této pochutiny. Ti se učí o vhodných odrůdách brambor (nejčastěji využívaná je bintje), ale i o jejich správném loupání a způsobu krájení (ostrý nůž může ovlivnit absorpci tuku při smažení). Každý Belgičan ví, že ty nejlepší hranolky se smaží v hovězím tuku, a to nadvakrát: 5 minut při teplotě 130 °C a poté znovu dvě minuty při vyšší teplotě.

Rada: Chcete-li se dozvědět vše o hranolkách, navštivte muzeum tohoto pokrmu v Bruggách. Sídlí v historické budově v centru města a v jeho několika poschodí se mohou návštěvníci dozvědět vše o různých odrůdách brambor, historii jejich pěstování, škůdcích a nemocech i o teoriích jejich cesty do Evropy. Zároveň si tu díky interaktivní výstavě mohou vyzkoušet práci v pravé belgické hranolkárně.

Zobrazeno: 784x

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
POPULÁRNÍ DESTINACE
POPULÁRNÍ DESTINACE
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY
Soubory cookies využíváme pro základní i pokročilé funkce, které Vám usnadňují procházení webu. Také nám pomáhají při optimalizaci stránek i reklamních kampaní, aby byly pro všechny uživatele co nejvíce přínosné. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" povolíte všechny cookies nebo můžete povolit jen technické či nastavit vlastní preference. Všechna preferenční nastavení můžete kdykoliv v budoucnu změnit pomocí tlačítka v levém dolním rohu stránky.

Využití technických cookies je nezbytné pro správné fungování www stránky a všech funkcí. Slouží pouze k technickým účelům stránky a k jejich obsahu nemá přístup žádná třetí strana. Technické cookies umožňují např. vyhledávání, filtrování, nákupy, přihlašování nebo ukládání preferenčního nastavení cookies. Z uvedených důvodů není možné tyto technické cookies deaktivovat a musí být vždy povoleny.

Funkční (preferenční) cookies umožňují www stránce si zapamatovat volby, nastavení a informace, které přímo či nepřímo nastavuje sám uživatel stránky. Jedná se například o jazykovou mutaci stránky, volbu měny, oblíbené nebo naposledy navštívené položky apod. Funkční cookies tak výrazně usnadňují a zpříjemňují procházení stránky. Stejně jako technické cookies jsou i tyto využívány výhradně pro technické účely a jejich obsah není dostupný třetím stranám.

Analytické cookies poskytují informace využívané k analytickým a statistickým účelům provozovatele webu a případně nástrojů třetích stran, které k těmto účelům využívá. Jedná se například o měření návštěvnosti, výkonu a použitelnosti www stránky, reklamních kampaní apod. Díky získaným datům z těchto cookies dokážeme optimalizovat výkon i funkčnost www stránky. Informace získané pomocí těchto cookies jsou zpracovávány souhrnně a zcela anonymně, bez možnosti identifikace konkrétního uživatele.

Marketingové cookies jsou zpravidla využívány našimi partnery k nastavení a optimalizaci relevantního obsahu v jejich partnerské reklamní síti. Veškerá dostupná data jsou tzv. pseudoanonymizována a díky tomu zpravidla není možná identifikace konkrétního uživatele. Poskytnutím souhlasu s využitím těchto marketignových cookies uvidíte v reklamních kampaních obsah a informace relevantní pro vašim zájmům.

Nastavení cookies