Anglie
Belgie
Estonsko
Francie
Chorvatsko
Irsko
Itálie
Litva
Lotyšsko
další země Lucembursko
Maďarsko
Monako
Německo
Nizozemsko
Polsko
Rakousko
San Marino
Severní Irsko
Skotsko
Slovensko
Slovinsko
Spojené království
Španělsko
Švýcarsko
Vatikán
Wales
méně zemí
Lucemburská kuchyně
Lucemburská kuchyně je velmi ovlivněná francouzskou kuchyní, ale najdou se v ní také německé vlivy (např. knedlíky se zelím). Na rozdíl od sousední Belgie je lucemburská kuchyně kaloricky vydatnější, což odpovídá poloze a klimatu země.
Typická lucemburská jídla
Podobně jako v Belgii jsou v Lucembursku oblíbené minutkové úpravy masa a hranolky.
- Träipen je smažené jelito, které je často podávané s jablečnou omáčkou.
- Judd mat gaardebounen je uzené vepřové maso podávané se zelím či fazolemi, bramborem a krémovou omáčkou. Jedná se o národní lucemburské jídlo.
- Bouneschlupp je vydatná polévka, jejíž základ tvoří zelené fazolky s bramborami a přidává se do ní kyselá smetana a opečené kousky párků nebo klobásy.
- Kuddelfleck jsou hovězí dršťky obalené v těstíčku a podávané s pikantní rajčatovou omáčkou.
- Hong am Rèisleck je pokrm z kuřecího masa vařeného na bílém víně se zeleninou, kořením a houbami.
Zdroj:
knižní průvodce Belgie, Lucembursko – nakladatelství freytag & berndt
Wikipedie
Zobrazeno: 1957x