Lucemburská kuchyně
Lucemburská kuchyně je velmi ovlivněná francouzskou kuchyní, ale najdou se v ní také německé vlivy (např. knedlíky se zelím). Na rozdíl od sousední Belgie je lucemburská kuchyně kaloricky vydatnější, což odpovídá poloze a klimatu země.
Typická lucemburská jídla
Podobně jako v Belgii jsou v Lucembursku oblíbené minutkové úpravy masa a hranolky.
- Träipen je smažené jelito, které je často podávané s jablečnou omáčkou.
- Judd mat gaardebounen je uzené vepřové maso podávané se zelím či fazolemi, bramborem a krémovou omáčkou. Jedná se o národní lucemburské jídlo.
- Bouneschlupp je vydatná polévka, jejíž základ tvoří zelené fazolky s bramborami a přidává se do ní kyselá smetana a opečené kousky párků nebo klobásy.
- Kuddelfleck jsou hovězí dršťky obalené v těstíčku a podávané s pikantní rajčatovou omáčkou.
- Hong am Rèisleck je pokrm z kuřecího masa vařeného na bílém víně se zeleninou, kořením a houbami.
Zdroj:
knižní průvodce Belgie, Lucembursko – nakladatelství freytag & berndt
Wikipedie
Zobrazeno: 3240x