PRO TRAVEL PRO ŠKOLY PRO KOLEKTIVY PRO POZNÁVÁNÍ

Nizozemská kuchyně

Tradiční nizozemská kuchyně je vydatná a zdravá. Využívá se jednoduchých surovin a k tomu nejlepšímu, co může Nizozemí nabídnout, patří čerství sledě, slávky a solené jehněčí. Světově proslulé jsou mléčné výrobky, především sýry.

Jídlo je pro Nizozemce jednou z nejoblíbenějších činností. Svůj den zahajují snídaní (ontbijt), kterou tvoří broodje – většinou se jedná o dva plátky bílého chleba se salámem nebo sýrem. Někdo si na chléb sype jemné čokoládové vločky – hagelsag. Děti mají rádi chléb s barevnými muisjes, což je cukrová drobenka s anýzovou příchutí.

Téměř povinností je dát si k dopolední kávě nějaké pečivo nebo obyčejnou sušenku. Oblíbené jsou sušenky speculaas, které jsou ochucené skořicí, hřebíčkem a zázvorem. K obědu si Nizozemci dají opět jen broodje – obložený chleba. Sýr je v něm často nahrazen např. obalenými kroketami z masa a brambor smažené v oleji. K obědu neodmyslitelně patří sklenice mléka.

Po práci si Nizozemci rádi zajdou na aperitiv (borrel) v nějaké kavárně. K posezení patří také malé občerstvení zvané hapjes, např. kostky sýra. Večeře (avond-eten) se podává většinou kolem 18. hodiny.

Nizozemci jsou velkými mlsaly mezi hlavními jídly. Nejraději přežvykují dropjes, což je lékořicový pendrek v nejrůznějších tvarech a barvách. Velmi rádi se také zastavují v nejbližším stánku pro patat met – bramborové hranolky s majonézou. Stánky s hranolky jsou v Nizozemsku stejně rozšířené jako pizzerie v Itálii.

Typická nizozemská jídla a nápoje

Ačkoliv je Nizozemsko bohaté na různé multikulturní vlivy, Nizozemci si rádi pochutnají na svém typickém jídle – hollandse pot, které se skládá z brambor, masa a zeleniny.

  • Andijviestamppot je „jídlo z jednoho hrnce“ neboli eintopf z rozmačkaných brambor a čekanky.
  • Erwtensoep je hustá hrachová polévka, která se podává s černým chlebem a špekem.
  • Hutspot je další „jídlo z jednoho hrnce“ s mrkví, cibulí a rozmačkanými brambory.
  • Stamppot je eintopf z rozmačkaných brambor, kapusty, čekanky, růžičkové kapusty, kyselého zelí a uzeniny.
  • Hollandse nieuwe jsou syroví slanečci naložení v sladkokyselém nálevu zbavené hlavy a páteře, obalené v nasekané cibulce a podávané s chlebem.
  • Kroket je v horkém oleji pečená směs z nakrájeného masa, brambor a zeleniny. Jako oběd se často podává mezi dvěma chleby.
  • Stroopwafel jsou kulaté vafle plněné hustým sladkým sirupem nebo medem.
  • Vla je řidší podoba pudinku v mnoha chuťových podobách, které se často mění podle sezóny.
  • Appeltaart neboli jablečný koláč je oblíbený nizozemský moučník.
  • Pannenkoeken jsou palačinky, které se podávají v bezpočtu různých sladkých i slaných variantách.
  • Krentenbol je rozinkový chlebíček, který se obvykle jí k snídani nebo lehkému obědu.
  • Oliebollen jsou v oleji pečené a v cukru máčené koule z kynutého těsta.
  • Poffretjes jsou malé kynuté lívanečky z pohankové mouky.
  • Jenever (někdy označována jako genever) je holandský gin vyrobený z jalovce.
  • Advocaat je obdoba nám známého vaječného koňaku zhotovená z brandy a vajec.
  • Berenburger je fríská bylinná kořalka.

Nizozemské sýry

Sýry se z Nizozemska vyvážejí do celého světa a představují důležitý exportní produkt. Nejznámější jsou gouda, edam a leiden. Sýry se ale vyrábějí všude, kde jsou krávy v převaze nad lidmi. Škála holandských sýrů je široká – od čerstvých po vyzrálé, od obyčejných po ochucené kopřivou, kmínem, pažitkou nebo česnekem. Nabídku rozšiřují kozí a ovčí sýry. V Nizozemsku trvá trend výroby sýra tradičním řemeslným způsobem. Při průjezdu venkovskou krajinou si lze často všimnout cedulí s nápisem kaasboerderij (domácí výroba sýra). Tito výrobci prodávají svůj vlastní sýr a často také prohlídku jeho výrobny.

V Nizozemsku se sýr prodává v následujících stupních zralosti: jong (doba zrání 4 týdny), jong belegen (doba zrání 8 týdnů), belegen (doba zrání 4 měsíce), extra belegen (doba zrání 7 měsíců), oud (doba zrání 10 měsíců) a overjarig (doba zrání 1 rok).

Nizozemci nemají žádný plnohodnotný teplý pokrm ze sýra a její jej výhradně za studena nebo jej použijí pro zapékané pokrmy.

Zdroj:
knižní průvodce Marco Polo – Nizozemsko
knižní průvodce Společník cestovatele – Nizozemsko, nakladatelství Ikar

Zobrazeno: 1906x

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
POPULÁRNÍ DESTINACE
POPULÁRNÍ DESTINACE
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY
Soubory cookies využíváme pro základní i pokročilé funkce, které Vám usnadňují procházení webu. Také nám pomáhají při optimalizaci stránek i reklamních kampaní, aby byly pro všechny uživatele co nejvíce přínosné. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" povolíte všechny cookies nebo můžete povolit jen technické či nastavit vlastní preference. Všechna preferenční nastavení můžete kdykoliv v budoucnu změnit pomocí tlačítka v levém dolním rohu stránky.

Využití technických cookies je nezbytné pro správné fungování www stránky a všech funkcí. Slouží pouze k technickým účelům stránky a k jejich obsahu nemá přístup žádná třetí strana. Technické cookies umožňují např. vyhledávání, filtrování, nákupy, přihlašování nebo ukládání preferenčního nastavení cookies. Z uvedených důvodů není možné tyto technické cookies deaktivovat a musí být vždy povoleny.

Funkční (preferenční) cookies umožňují www stránce si zapamatovat volby, nastavení a informace, které přímo či nepřímo nastavuje sám uživatel stránky. Jedná se například o jazykovou mutaci stránky, volbu měny, oblíbené nebo naposledy navštívené položky apod. Funkční cookies tak výrazně usnadňují a zpříjemňují procházení stránky. Stejně jako technické cookies jsou i tyto využívány výhradně pro technické účely a jejich obsah není dostupný třetím stranám.

Analytické cookies poskytují informace využívané k analytickým a statistickým účelům provozovatele webu a případně nástrojů třetích stran, které k těmto účelům využívá. Jedná se například o měření návštěvnosti, výkonu a použitelnosti www stránky, reklamních kampaní apod. Díky získaným datům z těchto cookies dokážeme optimalizovat výkon i funkčnost www stránky. Informace získané pomocí těchto cookies jsou zpracovávány souhrnně a zcela anonymně, bez možnosti identifikace konkrétního uživatele.

Marketingové cookies jsou zpravidla využívány našimi partnery k nastavení a optimalizaci relevantního obsahu v jejich partnerské reklamní síti. Veškerá dostupná data jsou tzv. pseudoanonymizována a díky tomu zpravidla není možná identifikace konkrétního uživatele. Poskytnutím souhlasu s využitím těchto marketignových cookies uvidíte v reklamních kampaních obsah a informace relevantní pro vašim zájmům.

Nastavení cookies