PRO TRAVEL PRO POZNÁNÍ PRO ŠKOLY PRO JAZYKY

Nizozemská kuchyně

Tradiční nizozemská kuchyně je vydatná a zdravá. Využívá se jednoduchých surovin a k tomu nejlepšímu, co může Nizozemí nabídnout, patří čerství sledě, slávky a solené jehněčí. Světově proslulé jsou mléčné výrobky, především sýry.

Jídlo je pro Nizozemce jednou z nejoblíbenějších činností. Svůj den zahajují snídaní (ontbijt), kterou tvoří broodje – většinou se jedná o dva plátky bílého chleba se salámem nebo sýrem. Někdo si na chléb sype jemné čokoládové vločky – hagelsag. Děti mají rádi chléb s barevnými muisjes, což je cukrová drobenka s anýzovou příchutí.

Téměř povinností je dát si k dopolední kávě nějaké pečivo nebo obyčejnou sušenku. Oblíbené jsou sušenky speculaas, které jsou ochucené skořicí, hřebíčkem a zázvorem. K obědu si Nizozemci dají opět jen broodje – obložený chleba. Sýr je v něm často nahrazen např. obalenými kroketami z masa a brambor smažené v oleji. K obědu neodmyslitelně patří sklenice mléka.

Po práci si Nizozemci rádi zajdou na aperitiv (borrel) v nějaké kavárně. K posezení patří také malé občerstvení zvané hapjes, např. kostky sýra. Večeře (avond-eten) se podává většinou kolem 18. hodiny.

Nizozemci jsou velkými mlsaly mezi hlavními jídly. Nejraději přežvykují dropjes, což je lékořicový pendrek v nejrůznějších tvarech a barvách. Velmi rádi se také zastavují v nejbližším stánku pro patat met – bramborové hranolky s majonézou. Stánky s hranolky jsou v Nizozemsku stejně rozšířené jako pizzerie v Itálii.

Typická nizozemská jídla a nápoje

Ačkoliv je Nizozemsko bohaté na různé multikulturní vlivy, Nizozemci si rádi pochutnají na svém typickém jídle – hollandse pot, které se skládá z brambor, masa a zeleniny.

  • Andijviestamppot je „jídlo z jednoho hrnce“ neboli eintopf z rozmačkaných brambor a čekanky.
  • Erwtensoep je hustá hrachová polévka, která se podává s černým chlebem a špekem.
  • Hutspot je další „jídlo z jednoho hrnce“ s mrkví, cibulí a rozmačkanými brambory.
  • Stamppot je eintopf z rozmačkaných brambor, kapusty, čekanky, růžičkové kapusty, kyselého zelí a uzeniny.
  • Hollandse nieuwe jsou syroví slanečci naložení v sladkokyselém nálevu zbavené hlavy a páteře, obalené v nasekané cibulce a podávané s chlebem.
  • Kroket je v horkém oleji pečená směs z nakrájeného masa, brambor a zeleniny. Jako oběd se často podává mezi dvěma chleby.
  • Stroopwafel jsou kulaté vafle plněné hustým sladkým sirupem nebo medem.
  • Vla je řidší podoba pudinku v mnoha chuťových podobách, které se často mění podle sezóny.
  • Appeltaart neboli jablečný koláč je oblíbený nizozemský moučník.
  • Pannenkoeken jsou palačinky, které se podávají v bezpočtu různých sladkých i slaných variantách.
  • Krentenbol je rozinkový chlebíček, který se obvykle jí k snídani nebo lehkému obědu.
  • Oliebollen jsou v oleji pečené a v cukru máčené koule z kynutého těsta.
  • Poffretjes jsou malé kynuté lívanečky z pohankové mouky.
  • Jenever (někdy označována jako genever) je holandský gin vyrobený z jalovce.
  • Advocaat je obdoba nám známého vaječného koňaku zhotovená z brandy a vajec.
  • Berenburger je fríská bylinná kořalka.

Nizozemské sýry

Sýry se z Nizozemska vyvážejí do celého světa a představují důležitý exportní produkt. Nejznámější jsou gouda, edam a leiden. Sýry se ale vyrábějí všude, kde jsou krávy v převaze nad lidmi. Škála holandských sýrů je široká – od čerstvých po vyzrálé, od obyčejných po ochucené kopřivou, kmínem, pažitkou nebo česnekem. Nabídku rozšiřují kozí a ovčí sýry. V Nizozemsku trvá trend výroby sýra tradičním řemeslným způsobem. Při průjezdu venkovskou krajinou si lze často všimnout cedulí s nápisem kaasboerderij (domácí výroba sýra). Tito výrobci prodávají svůj vlastní sýr a často také prohlídku jeho výrobny.

V Nizozemsku se sýr prodává v následujících stupních zralosti: jong (doba zrání 4 týdny), jong belegen (doba zrání 8 týdnů), belegen (doba zrání 4 měsíce), extra belegen (doba zrání 7 měsíců), oud (doba zrání 10 měsíců) a overjarig (doba zrání 1 rok).

Nizozemci nemají žádný plnohodnotný teplý pokrm ze sýra a její jej výhradně za studena nebo jej použijí pro zapékané pokrmy.

Zdroj:
knižní průvodce Marco Polo – Nizozemsko
knižní průvodce Společník cestovatele – Nizozemsko, nakladatelství Ikar

Zobrazeno: 195x

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
UŽITEČNÉ ODKAZY
UŽITEČNÉ ODKAZY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY