PRO TRAVEL PRO POZNÁNÍ PRO ŠKOLY PRO JAZYKY

Španělská kuchyně

Španělské stravovací návyky se liší od těch českých. Snídaně (desayuno) často není důležitá. Hlavním jídlem je oběd (almuerzo/comido), který se často skládá ze tří chodů. Podává se později než u nás, obvykle mezi 14:00–16:00. Klasické pořadí pokrmů tvoří předkrm (primer plato/entrante), hlavní jídlo (segundo plato/plato principal) a nakonec dezert (postre). Po obědě následuje siesta. Večeře (cena) je už lehčí, ale na české poměry velmi pozdní – nezačíná dříve než v 21 hodin.

V poledne doporučujeme využít nabídku hotových jídel (menú del día). Takové polední menu stojí kolem 10 eur a hosté si přitom mohou vybrat z několika různých předkrmů, hlavních jídel a dezertů.

Španělská kuchyně je podobná všem středomořským kuchyním. Každý region má však svoji tradiční kuchyni.

Typická španělská jídla

Pro španělskou kuchyni je typické používání čerstvě sklizených, vylovených a ulovených surovin a nezbytného česneku a olivového oleje.

  • Paella je tradiční pokrm španělských rodin. Základ jsou mořské plody nebo různé druhy masa (kuřecí, krůtí, králičí), zelenina (rajče, paprika, hrách), rýže a šafrán (pro svou vysokou cenu často nahrazován mletou paprikou). Nejčastěji se připravuje v jižních částech země na velké mělké pánvi se dvěma držadly. Paella vznikla jako pokrm nemajetných rybářů, kteří do rýže a zeleniny přidali i to, co chytili, tj. mořské plody a ryby.
  • Gazpacho je studená zeleninová polévka z rajčat, papriky, okurky, česneku, cibule a olivového oleje. Je vhodná jako předkrm a ideální pokrm pro letní den.
  • Empanada je pečená kapsa z těsta s různými náplněmi, např. mleté maso, šunka nebo tuňák.
  • Tapas jsou španělské jednohubky. Podávají se po celý den a mají různou podobu – sýry, olivy, šunka, mořské plody, zelenina…
  • Cocido madrileño je vařený pokrm se zeleninou, uzeninami a masem, a v neposlední řadě cizrnou. Vše se uvaří a podává ve třech chodech – nejprve polévka (vývar z pokrmu), poté zelenina a cizrna a nakonec uzeniny a maso.
  • Tortilla de patatas (Tortilla española) je španělské národní jídlo, k jehož přípravě stačí cibule, brambory, vejce a sůl. Španělé ji jedí na snídani, jako předkrm, svačinu v housce (tzv. bocadillo) nebo jako tapas. Často se servíruje studená.
  • Jamón serrano je španělská šunka sušená na horském vzduchu. Připravuje se z vepřové kýty, která se na několik dní naloží do mořské soli. Poté se sůl omyje a kýta se pověsí do suchého prostředí. Šunka může zrát několik měsíců až let. Zvláštním druhem šunky je tzv. jamón ibérico (iberská šunka), která pochází ze speciální rasy černých iberských prasat, které se vyskytují pouze na Pyrenejském poloostrově.
  • Flan je typický španělský dezert, který připomíná náš pudink a něco společného má i s francouzskou podobou crème caramel.
  • Churros jsou podlouhlé, čerstvě usmažené koblihy, které se namáčí do husté čokolády. Základem je těsto z mouky, másla a cukru.

Typické španělské nápoje

Španělsko je jedním z největších producentů vína na světě a španělské víno patří k těm nejlepším vínům. Mezi významné oblasti patří La Rioja, Navarra nebo Ribera del Duero.

  • Sangría je světově proslulý nápoj, který tvoří nakrájené kousky ovoce s cukrem a přelité červeným vínem a brandy.
  • Grenadina je šťáva z granátových jablek přelitá vodou nebo sodou.
  • Sidra je španělská podoba cideru. Připravuje se kvašením jablečné šťávy a tradiční sidra je perlivá, sladná a velmi pěnivá.
  • Tinto de verano je červené víno smíchané se sodou s citronovou příchutí.
  • Cava je španělské šumivé víno vyráběné tradiční metodou zejména v oblasti Katalánska.
  • Jerez (sherry) je víno vyráběné z bílých hroznů pěstovaných v Andalusii na území vymezeném městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.

Španělská krajová jídla

Severní Španělsko

Kuchyně se vyznačuje množstvím ryb a mořských živočichů z vod Atlantiku. Pro tento kraj jsou také typické mléčné výrobky (především sýry), množství zeleniny (díky vydatným dešťovým srážkám). Základem severošpanělské kuchyně jsou fazole (druh La Granja z Asturie jsou údajně nejlepší fazole na světě).

  • Fabada je asturské krajové jídlo. Jedná se o dušenou směs vepřového a fazolí.
  • Revuelto jsou míchaná vajíčka, která se podávají na celém severním pobřeží. Údajně nejchutnější jsou s chřestem a mořskými plody.
  • Pimientos rellenos jsou navarrské ostré špičaté červené papriky plněné masem, mořskými plody nebo rybami.
  • Truchas a la Navarra jsou usmažení nebo ugrilovaní pstruzi nadívají šunkou serrano.
  • Vieras de Santiago jsou svatojakubské hřebenatky grilované a polité omáčkou z rajčat a brandy.
  • Lacón con grelos je národní jídlo Galicie připravené z uzeného vepřového ramínka, mladých listů vodnice a uzeniny.

Východní Španělsko

Kuchyni této oblasti ovlivnili Římané i Maurové. Často se kombinují produkty moře a hor s olivami, rýží, pomeranči, mandlemi a šafránem. Provincie Valencie a Alicante patří k největším vývozcům pomerančů na světě. Pověstné jsou také katalánské uzeniny – butifarra blanca (bílá klobása z vepřového masa, vnitřností a ořechů), butifarra negra (tmavá klobása z vepřového masa, krve a koření), chorizo (papriková klobása, která se s oblibou podává jako tapas).

  • Amanida je katalánský salát ze zeleniny, uzeného masa nebo sýra, ryby nebo mořských živočichů.
  • Cochifrito je jednoduchý aragonský pokrm ze smaženého jehněčího masa s citronem, česnekem a paprikou.
  • Pollo al ajillo je pečené kuře s česnekem s omáčkou z vlastní šťávy a bílého vína nebo cherry.
  • Suquet je katalánská specialita z dušených ryb a mořských živočichů se šafránem, vínem, rajčaty a brambory.
  • Pastel de carne je murcijský koláč z mletého masa a vařených vajec v obalu z křehkého těsta.
  • Crema catalana je hustý vaječný krém s vrstvou karamelu na povrchu, který se podává vychlazený.
  • Mandlové sladkosti do Španělska přinesli Maurové. K typickým sladkostem patří almedras garrapiñadas (madle v cukru), guiralache (pražené mandle v karamelu) a turrón (mandlová hmota, která může mít dvě podoby – tvrdá bílá hmota plněná celými ořechy nebo měkká hmota s mletými mandlemi).

Střední Španělsko

V této oblasti je hojně rozšířená nabídka zvěřiny. V provinciích Kastilie-La Mancha a Kastilie y León stále převládá domácí kuchyně s nejrůznějšími kombinacemi luštěnin dušených s přísadami v jednom hrnci. Na pláních v Kastilii-La Manche se pěstuje vysoce kvalitní šafrán, s jehož užíváním v kuchyni začali Maurové.

  • Sopa de ajo je teplá česneková polévka, která se zahušťuje chlebem. Často obsahuje ztracená vejce a papriku.
  • Pollo al padre Pero je extremadurská specialita z kuřete v kořeněné rajčatové omáčce.
  • Pisto je španělská podoba ratatouille, tj. kombinace paprik, rajčat, cibule a cuket.
  • Patatas a la importancia jsou brambory obalené ve vajíčku, osmažené a poté povařené ve víně s cibulí a šafránem.
  • Manchego je sýr z ovčího mléka, který se pokládá za nejlepší ve Španělsku. Často se podává jako tapas.

Jižní Španělsko

Kuchyně této oblasti je ve velké míře ovlivněna dlouhou přítomností Maurů. Typické pro tuto oblast je používání rýže, citronů, pomerančů, oliv, vinné révy, zeleniny a koření. Důležitým andaluským produktem jsou olivy a olivový olej (zde vyráběný olivový olej tvoří 1/3 evropské produkce).

  • Fritura de pescado je oliheň a ryby servírované s půlměsíčky čerstvého citronu.
  • Huevos a la flamenca je cikánské jídlo ze smažených vajec se zeleninou. Často je přidává uzenina (nejčastěji klobása chorizo)
  • Habas a la rondeña jsou boby s uzenou šunkou.
  • Fideos a la malagueña je varianta paelly z místních špaget, mořských živočichů a papriky.

Baleáry

Hlavní ingrediencí je vepřové maso a odráží katalánskou kuchyni v kombinaci sladkého a ostrého, oříšků a sušeného ovoce.

  • Coca de trampó je podobný pizze s čerstvou zeleninou nahoře (především cibule a paprika).
  • Berenjenas rellenas jsou lilky plněné cibulí, kořením a chlebem, často se přidávají i rajčata a vepřové maso.
  • Ensaimada je sladké pečivo z kynutého těsta pocházející z Mallorky.

Kanárské ostrovy

Kuchyně spojuje prvky kmene Guanche s přísadami z jiných kontinentů. Typické je využití místní zeleniny a ovoce a také mořských ryb. Jako příloha v mnoha případech slouží svraštělé brambory (papas arrugas – brambory vařené ve slupce v hodně solené vodě).

  • Conejo al salmorejo je dušené králičí maso s rajčaty podávané s papas arrugadas.
  • Arroz con verduras je rýže smíchaná se zeleninou (paprika, rajčata a kukuřice).
  • Puchero je dušená směs z uzeniny chorizo, fazolí, cizrny a brambor okořeněná šafránem.

Zdroj:
dobra-kucharka.cz
knižní průvodce Společník cestovatele – Španělsko

Zobrazeno: 411x

Chytrý filtr zájezdů

Vybírejte z tisíců "poznávaček"

Vyhledat zájezd

Školní zájezdy Španělsko

Vzorové programy, zájezdy na míru

ŠKOLNÍ ZÁJEZDY

DÁRKOVÉ POUKAZY

DÁRKOVÉ POUKAZY

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
UŽITEČNÉ ODKAZY
UŽITEČNÉ ODKAZY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY