PRO TRAVEL PRO POZNÁNÍ PRO ŠKOLY PRO JAZYKY

Švýcarská čokoláda

Švýcarsko a jeho čokoláda: Ráj pro milovníky sladké dobroty

Švýcarsko je zemí, ze které se doslova line čokoládová vůně. Stačí navštívit jakýkoliv zdejší supermarket, zabrouzdat do „čokoládové uličky“ a všem čokoholikům se ihned začnou sbíhat sliny. A co teprve všechny ty specializované čokoládovny, výrobny a továrny, čokoládové vlaky nebo festivaly, v nichž čokoláda hraje hlavní roli!

Zkrátka a jednoduše, Švýcarsko je pro milovníky čokolády zemí zaslíbenou a je to tu vidět a cítit takřka na každém kroku. V malé alpské zemi působí celkem osmnáct firem, jejichž výrobky mohou nést ochrannou známku pravé švýcarské čokolády („Chocosuisse“). Podle údajů z roku 2015 vyrobí tyto firmy každý rok 181 000 tun čokolády. Celkový obrat čokoládového průmyslu ve stejném roce činil neuvěřitelných 1474 milionů švýcarských franků, tedy téměř 37 miliard korun.

Čokoláda se dlouhodobě drží na předních příčkách švýcarských vývozních artiklů. Už před více než sto lety, v roce 1912, dosáhl podíl Švýcarska na světovém trhu s čokoládou 55 %. Samotní Švýcaři pak patří k největším konzumentům čokolády na světě, ročně této pochoutky každý z nich průměrně spořádá asi 11 kg.

Prvopočátky čokolády v Evropě: Luxusní zboží, které není pro každého

A proč že jsou vlastně právě Švýcaři jednou z předních světových čokoládových velmocí? Jistě to souvisí se švýcarskou posedlostí dělat vše co nejlépe a v té nejvyšší možné kvalitě. Švýcarští čokoládoví producenti používají ty nejlepší kakaové boby a také čerstvé mléko od krav, pasoucích se na alpských loukách. Ještě podstatnější je však fakt, že v** této malé alpské zemičce došlo k některým zásadním čokoládovým objevům a vynálezům.**

Již v prvních staletích našeho letopočtu využívali dávní Mayové a Aztékové kakaové boby a věřili, že jejich požívání má na člověka blahodárné účinky. Kakaové boby uplatňovali při náboženských obřadech, drtili je nebo z nich připravovali posvátné nápoje a používali je také coby platidlo. Do Evropy pak kakaové boby poprvé přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortez v roce 1528. Jejich obliba postupně vzrůstala, a to zpočátku zejména ve Španělsku, Nizozemsku, Francii a Itálii. Tehdy ještě neexistovala čokoláda v pevném skupenství, jak ji známe dnes – kakaové boby se drtily na moučku, z níž se připravoval nápoj, který byl vysoce luxusním produktem a zpočátku si jej mohla dovolit popíjet pouze bohatá evropská smetánka.

Švýcarský čokoládový boom: Geniální milníky v čokoládových dějinách

Do Švýcarska čokoládu poprvé přivezl starosta Curychu Heinrich Escher v roce 1697. V 19. století tu pak nastal skutečný čokoládový boom, o nějž se výrazně zasloužilo několik švýcarských osobností. François-Louis Cailler začal jako první čokoládu vyrábět průmyslově, když si v Corsier u města Vevey na břehu Ženevského jezera v roce 1819 otevřel první továrnu na čokoládu. Jeho zeť Daniel Peter vyrobil po osmi letech experimentování v roce 1875 první mléčnou čokoládu. Využil k tomu vynález svého přítele Henriho Nestlé, kondenzované mléko. Do té doby znal svět pouze tmavou a hořkou čokoládu.

Protože se věřilo, že čokoláda má blahodárné účinky na lidské zdraví a v prvopočátcích její výroby byla velmi drahá, odjel další muž švýcarské čokoládové historie na počátku 19. století do USA. Nějakou dobu Američanům prodával švýcarské hodinky a vrátil se s jměním, za které nakoupil čokoládu pro svoji nemocnou matku a díky prostředkům, které získal, mohl také vytvořit vůbec první melanžér – míchací a drtící stroj na výrobu čokoládové směsi. Suchard také později založil slavnou Milku, která je sice v současnosti německou společností, ale její počátky musíme hledat právě ve Švýcarsku.

Charles-Amedee Kohler v roce 1830 přidal do čokoládové hmoty jádra lískových oříšků a vytvořil tak první oříškovou čokoládu. Rodolphe Lindt vynalezl proces tzv. konšování, intenzivního míchání a provzdušňování čokoládové hmoty, díky němuž máme pocit, jako by se nám čokoláda sama rozplývala na jazyku. Jules Sechaud v roce 1913 coby první ve Švýcarsku začal čokoládu plnit a světlo světa tak spatřila první pralinka.

Kam se ve Švýcarsku vydat po čokoládových stopách?

K nejznámějším značkám švýcarských čokolád dnes patří především ty, které jsou pojmenovány po „otcích zakladatelích“ zdejšího čokoládového průmyslu. Jedná se o pochoutky značek Lindt nebo Cailler, dále pak třeba o značky Alprose nebo Mondelez. Velmi známou a ve světě hojně rozšířenou značkou je také Toblerone, čokoládová tyčinka ve tvaru malých pyramidek s medovo-mandlovým nugátem, které získaly svůj tvar podle siluety hory Matterhorn, jednoho ze symbolů celé země.

Toužíte-li se během vaší návštěvy Švýcarska vydat po čokoládových stopách, můžete tu navštívit čokoládové expozice, muzea a výrobny. V městečku Broc je čokoládovna firmy Cailler, v Caslanu čokoládové muzeum firmy Alprose, ve Flawilu továrna na čokoládu SchoggiLand Maestrani, v Curychu zase továrna firmy Lindt & Sprüngli. Z města Montreux do Gruyères jezdí v hlavní turistické sezóně historický čokoládový vlak a každoročně v březnu se ve Versoix u Ženevského jezera koná čokoládový festival. Tak na jaké čokoládové dobrodružství naláká Švýcarsko právě vás?



Text a foto: Barbora Klementová, 30. 6. 2017
Autorka je tvůrcem blogu o radosti z cestování www.cestoholik.cz

Zobrazeno: 30x

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
UŽITEČNÉ ODKAZY
UŽITEČNÉ ODKAZY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
POZNÁVACÍ ZÁJEZDY
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY