Deanston Distillery - Skotsko
Základní informace
Deanston Distillery je skotská palírna whisky ve stejnojmenné vesnici asi 13 km od Stirlingu.
Příběh Deanston Distillery začíná roku 1785. Tehdy jeden z otců průmyslové revoluce Richard Arkwright postavil na břehu řeky Teith přádelnu bavlny zvanou Adelphi. Založil tu také novou komunitu dělníků a Deanston se stal předvojem přeměny zemědělského Skotska na průmyslové. Přádelna vzkvétala, v dobách své největší slávy zde bylo zaměstnáno 1100 dělníků, mezi nimiž značnou část tvořily ženy a děti. S rozvojem komunity se ale objevila i potřeba ubytování a zázemí pro rodiny, a tak roku 1805 postavil tehdejší majitel James Finlay vesnici pro tři sta zaměstnanců. Byla naprosto samostatná – stála tu vlastní pošta, potraviny, prádelna , ale i prodejna textilu a banka. Děti od pěti do devíti let denně navštěvovaly školu a starší do ní chodili večer po práci. Vesnice využívala i vlastní měnu. Že se jednalo o komunitu pokrokovou, dosvědčuje i fakt, že roku 1813 byl Deanston jako první vesnice ve Skotsku osvětlen plynovými lampami.
V roce 1965 však odvětví začalo upadat, a tak majitelé byli nuceni hledat nový směr podnikání. Proto se o devět let později přádelna proměnila v palírnu whisky, z níž ještě stejný rok vyšla první láhev Deanston Highland Single Malt Scotch Whisky. Roku 2012 tu bylo v původní jídelně přádelny otevřené návštěvnické centrum, které pořádá prohlídky i organizované ochutnávky.
Malý tým zaměstnanců dbá na perfektní kvalitu i tradice a hrdě prohlašuje, že v každé kapce jejich whisky se snoubí to nejlepší z tohoto místa – měkká voda z řeky Teith, ječmen bez pesticidů a jiných chemikálií od okolních farmářů, doplněné tradiční metodou kombinovanou s uměním a zkušeností místních. O jejich slovech se lze přesvědčit na konci každé prohlídky, kdy zájemci mohou ochutnat jemnou medovou chuť místní dvanáctileté whisky.
Videa
Najděte si ubytování
Mapa
Bez cestovky
Chystáte se poznávat nová místa a nejste si jisti:
Jeďte sami
my z cestovky Vám jen poradíme...
Co stihnete?
Co stojí za to a co ne?