Emmentaler Schaukäserei - Švýcarsko
Základní informace
Emmentaler Schaukäserei je návštěvnické centrum světoznámé firmy Emmental AOP, které se nachází ve vesničce Affoltern im Emmental v severozápadním Švýcarsku.
V údolí řeky Emme v kantonu Bern se zrodil světoznámý sýr, nazývaný podle místa svého vzniku ementál. Král sýrů, jak bývá často označován, je typický pro německy mluvící oblasti, ale vyváží se na všechny kontinenty.** Každý rok se ho ve dvou stovkách sýráren v tomto údolí vyrobí zhruba deset tisíc tun.** Charakteristická pro něj je jemná chuť s oříškovým nádechem, ale především velké díry. Ty vznikají při zrání, kdy mléčné bakterie přeměňují kyselinu mléčnou na další produkty, mezi něž patří mimo jiné i oxid uhličitý. Ten se hromadí, a tak se zvětšují bublinky, které zanechávají typická oka s lesklými okraji.
Emmentaler Schaukäserei nabízí náhled do staletí výroby sýrů. V historické budově v alpském stylu, postavené roku 1741, probíhá ukázka s vysvětlením tradiční výroby. Na současnou produkci lze nahlédnout v prosklené galerii hlavní budovy. Linka, kterou tam zájemci uvidí, vyrábí zároveň čtyři stokilové bochníky sýru. Podívat se lze také do skladu sýrů či do solné lázně.
Na webových stránkách Emmentaler Schaukäserei je možné najít harmonogram výroby, takže se lze předem rozhodnout, která fáze vás nejvíce zajímá. Např. v 10.10 se plní tvaroh do lisu, ve 13.40 se krájí syřina, v 16.00 se vytahují hotové sýry a dávají se do kulaté formy, … Za nízký poplatek si lze také vyrobit vlastní smetanový sýr.
Roku 2018 tu byla otevřena nová turistická atrakce, nazvaná Der Königsweg, určená pro celou rodinu. Prostřednictvím kombinace moderní technologie s klasickými obrázky seznamuje během necelé půl hodiny interaktivní stezka s historií výroby, ale i s informacemi týkajícími se samotných sýrů. Dozvíte se tu např., že k výrobě jednoho kilogramu sýru je potřeba dvanáct litrů mléka či že klasická sýrová forma má velikost kola od vozu.
Prohlídku doplňuje firemní obchod, pekárna, ale i restaurace, kde lze ochutnat regionální a sezónní speciality.