Mercat de la Boqueria - Španělsko, Barcelona
Základní informace
Mercat de la Boqueria, celým názvem Mercat de Sant Josep de la Boqueria, je slavná tržnice v centru Barcelony uprostřed hlavní třídy La Rambla.
Historie dnes velké kryté tržnice, ležící ve čtvrti Ciutat Vella, se začíná už ve 13. století, takže se jedná o nejstarší tržnici ve městě. Roku 1217 se konal jednou týdně trh s masem blízko jedné ze vstupních bran. Právě tady, aby se vyhnuli placení cla při vstupu do města, postavili farmáři z okolních vesnic své stoly, na nichž nabízeli především maso koz. Od toho je také pravděpodobně odvozen název tržnice, neboť výraz boc pochází z katalánského označení tohoto zvířete.
Později se zvyšovala četnost prodejních dnů, až tu v prosinci roku 1470 vznikl oficiální trh.
Jenže v 18. století se z La Rambla stala oblíbená promenáda, a tak bylo nutné zbavit se místních řeznických stánků. Proto byly přesunuty do zahrad kláštera San José. Ten byl však roku 1835 vypálen a jeho budovy vyvlastněny a zničeny a na jeho místě vzniklo prostranství se sloupy a pavlačemi, kam byla tržnice provizorně přesunuta. Z dočasného řešení se však stalo trvalé a tržiště tu funguje dodnes.
Roku 1860 byla tržnice zastřešena, ale dnešní podoba vznikla až přestavbou v roce 1914 a poslední úpravy proběhly na přelomu tisíciletí pod vedením architektů Ignácia Paricia a Lluise Cloteta.
Za zdobným průčelím, směřujícím k La Rambla, se na 2 583 m² nachází více než tři sta stánků.
Největší trh v Katalánsku je rozdělený do několika sektorů, nabízejících různé produkty od masa, drůbeže, ryb, mořských živočichů a uzenin přes čerstvé ovoce a zeleninu až po bylinky a koření. Na své si tu přijdou i milovníci ořechů, kandovaného ovoce a sladkostí a vybrat si zde lze i z velké nabídky jídel do ruky. K nejoblíbenějším pokrmům patří pečené brambory, kornouty se šunkou a sýrem či kelímky čerstvých ovocných džusů.