Sýrárna v Gruyères - Švýcarsko, Gruyères
Základní informace
V městečku Gruyères a jeho okolí v kantonu Fribourg v západním Švýcarsku se již po více než 900 let vyrábí legendární sýr gruyère. Chcete-li se dozvědět tajemství jeho výroby, není nic jednoduššího než navštívit sýrárnu La Maison du Gruyère ve vesničce Pringy.
Zde mají pro návštěvníky připravenou nevelkou, avšak zajímavou expozici. Při koupi vstupného dostanete audio-průvodce (je k dispozici i v češtině), prostřednictvím kterého vám personalizovaná kráva jménem Třešinka zábavnou formou povypráví vše o výrobě slavného sýra, od dojení mléka, přes zpracování sýrové hmoty až po jeho zrání. Díky poutavé a hravé formě zaujme expozice i malé děti.
Výstava bude působit na všechny vaše smysly. Do sluchátek vám budou bučet krávy, zvonit jejich zvonce nebo bublat potůček. Čichem pak budete moci poznávat vůně alpských květin, hmatem si osaháte třeba kraví kůži nebo trávu. Dozvíte se mimo jiné, že taková kráva denně spořádá 100 kg trávy, 85 litrů vody a vyprodukuje 25 litrů mléka. V sýrárně pak potřebují celých 400 litrů mléka, aby vyrobili jeden bochník sýra vážící 35 kg. Zajímavá je také informace, že v sýru gruyère údajně můžete rozpoznat až 75 různých vůní – vanilku, fialky, lískové oříšky, mátu, kaštany a mnoho dalšího, podle toho, co krávy zrovna spasou.
Během prohlídky sýrárny uvidíte také čtyři velké kádě, v nichž se zpracovává sýrová hmota. Do každé z nich se jí vejde 4800 litrů, což přesně stačí na výrobu dvanácti bochníků sýra. Nakouknout můžete rovněž do místnosti, v níž sýr zraje a do které se ho vejde na 7000 bochníků. Několikrát denně tu pak probíhají demonstrace výroby, jichž se rovněž můžete zúčastnit.
Společně se vstupenkou a audio-průvodcem dostanete také balíček se třemi kousky sýra gruyère různé zralosti a pokud vám zachutná, budete si jej samozřejmě moci také zakoupit v místním obchůdku. Přepadne-li vás větší hlad, můžete si dát některou ze specialit ve zdejší restauraci, třeba pravé a vydatné švýcarské sýrové fondue, cibulačku posypanou sýrem gruyère a další klasická horská jídla.