Sýrárna Affoltern - Švýcarsko
Základní informace
Ukázkovou sýrárnu, ve které se návštěvníci seznamují s výrobou proslulého švýcarský sýra ementálu (tzv. Emmentaler Schaukäserei), najdeme ve vesničce Affoltern v srdci krásné přírody údolí Emmental v kantonu Bern.
Do sýrárny je vstup zdarma, za komentované prohlídky s místním průvodcem nebo některou z nabízených aktivit je pak třeba zaplatit. Sýrárna představuje ideální místo, kde zjistíte, jak se vyrábí známý „král sýrů“ – každý den v určité hodiny vám tu vysvětlí a názorně předvedou proces jeho výroby.
Emmentaler Schaukäserei je komplexem několika budov obklopených zelenými loukami. V hlavní budově uvidíte velké kádě, ve kterých se míchá sýrová hmota, a probíhají tu rovněž pravidelné demonstrace výroby (vždy v 11 a 16 hodin). Kromě toho tu najdete prodejnu sýrů a suvenýrů a také restauraci, ve které jsou v nabídce především sýrové speciality. Za mrazivých dnů vás tu zahřeje vynikající sýrové fondue a zavítáte-li sem v neděli, můžete si tu dopoledne dát dokonce (nejen) sýrový brunch.
Další budovou je pak tradiční sýrárna z roku 1750, v níž sýr vyrábí na otevřeném ohni a kde můžete také nakouknout do sklepa, ve kterém sýr zraje a odpočívá. V podobných sklepech ementál zraje nejméně 120 dní. V jiné z budov se seznámíte s tím, jak vypadala sýrárna v polovině 20. století, prohlédnete si tu malou výstavku a budete-li chtít, můžete si tu denně ve 14 hodin dokonce vyrobit sýr vlastní. V sýrárně z roku 1900 pak sídlí pekárna.
Kromě názorných demonstrací výroby je Emmentaler Schaukäserei ideálním místem, kde se můžete dozvědět vše, co jste chtěli vědět o nejoblíbenějším švýcarském sýru s oříškovou chutí, který spatřil světlo světa poprvé již v roce 1293. Třeba to, že jeho typické velké díry má na svědomí oxid uhličitý, který je produkován během tříměsíčního zrání a vytváří v sýrové hmotě otvory. A věděli jste, že ementál je jedním z největších sýrů na světě a jeho kulaté bochníky mohou mít průměr až 1 metr?