PRO TRAVEL PRO ŠKOLY PRO KOLEKTIVY PRO POZNÁVÁNÍ

Doprava v Londýně

Londýn jako světová metropole je přirozeně velmi rušné místo, kde není pro návštěvníky bez předchozí zkušenosti vždy snadné se pohybovat. Na druhou stranu je systém hromadné dopravy po Londýně velmi dobrý a po prvotním „oťukání“ by vám doprava po Londýně neměla dělat zásadní problémy. Tím tedy myslíme orientaci, jak se dostat z jednoho místa na druhé. Kolik vám to může zabrat času, především v době dopravní špičky, už je věc jiná. V každém případě vám nabízíme následující informace, abyste věděli, co vás čeká:)

Auto – Metro – DLR – Autobus – Loď – Jízdní kolo – Chůze

Autem po Londýně

Vydat se autem do centra Londýna doporučujeme jen zkušeným řidičům, kteří nebudou mít problém s jízdou po levé straně a orientací v hustém provozu. Jako v každém velkém městě jsou také místní řidiči o něco razantnější, než jste možná zvyklí. Navíc se vám v centru nebude moc dobře/levně parkovat a je třeba zde platit tzv. Congestion charge (jakousi ekologickou daň za vjezd do centra). Pokud je to tedy možné, doporučujeme raději využít hromadné dopravy.

Metro v Londýně

Londýnské metro (London Underground) je podzemní dráha v oblasti Velkého Londýna a blízkého okolí. Navzdory svému názvu vedou některé jeho části na úrovni země a některé úseky v podzemí. Běžně je označováno slovem Tube. Metro v současnosti zahrnuje 273 stanic a více než 408 km trati. V období let 2004 až 2005 přepravilo metro rekordní počet cestujících 976 miliónů, což představuje 2 670 000 lidí denně. Londýnské metro je nejstarší podzemní dráha na světě. První vlaky zde projely 10. ledna 1863 na lince Metropolitan Railway mezi stanicemi Paddington a Farringdon.

Aktuální ceny jízdného v metru v Londýně najdete na těchto stránkách Transport for London. Hodit se Vám může i mapa metra v Londýně

Způsoby platby:

Hotově
Použijte jen pokud jedete jednou metrem a nechce se Vám zařizovat Oyster card. Bude Vás to stát o něco více, ale odpadne vám starost s pořizováním Oyster Card a vracením depositu. Za tu jednu jízdu to asi stojí. V hotovosti platíte řidiči v autobusu nebo si kupujete lístek na metro u přepážky či z automatu.

Travelcard
Travelcard je papírový lístek. V metru ho vkládáte do turniketu, otevřou se vám dveře a lístek si nezapomeňte vzít zpět. Při jízdě autobusem Travelcard ukazujete řidiči. Travelcard můžete použít v metru, autobusu i DLR (Dockland Light Railway – nadzemní dráha do Greenwiche a východní části Londýna). Nicméně výhody oproti Oyster card se hledají těžko, snad jen bezstarostnost pořízení.

Travelcard pro MHD Londýn



Oyster card
Pokud věnujete pár minut jejímu pořízení a následnému vrácení (při pořízení je účtována záloha, která se vrací při odevzdání Oyster card) je vždy nejvýhodnější variantou pro cestování hromadnou dopravou po Londýně. Takže s výjimkou případu, kdy pojedete metrem jen jednu jízdu vám doporučujeme Oyster card pořídit. Jakmile projezdíte maximální denní útratu, nic dalšího ten den už neplatíte a jezdíte bez omezení.
Oyster card je modrá plastová elektronická karta, kterou dostanete na většině stanic londýnského metra. Můžete si jí podle potřeby dobíjet, to znamená, že na ní vkládáte částky podle svého uvážení a množství předpokládaných cest. Přikládáte ji při vstupu do metra ke žluté čtečce u turniketů. V tu chvíli se vám z karty odečte příslušná částka.


Oyster card



Jak používat Oyster card
Metro
Přiložte kartu ke čtečce při nástupu i výstupu z metra (tzv. touch in / touch out). V případě, že na kartě máte dostatečný kredit, turnikety (pokud tam jsou) se otevřenou a rozsvítí se zelené světlo. Pokud nemáte dostatečný kredit, turnikety se neotevřou a na čtečce se zobrazí nápis „seek assisance“ (vyhledejte pomoc). V takovém případě musíte kartu znovu dobít nebo si koupit papírový lístek.
Oystercard přiložte u turniketů vždy ke čtečce a to i v případě, že turnikety budou otevřené. Když to neuděláte, může vás to stát až celodenní jízdné. Nezapomínejte Oystercard přikládat i při výstupu.

Oyster card - jak se používá
Oyster card - jak se používá

Autobus
Přiložte kartu ke čtečce uvnitř autobusu jen při nástupu, ne při výstupu.

Tramvaj
Přiložte kartu před nástupem ke čtečce na zastávce a to jen při nástupu, ne při výstupu.

Řeka
Kartu můžete použít pouze u společnosti Thames Clippers. Po jejím předložení u okénka dostanete 10% slevu na jízdném. Pokud máte na Oyster card zakoupenu Travelcard, sleva na jízdném činí jednu třetinu ceny.

Další praktické tipy pro metro v Londýně:

  • Všechny hlavní památky Londýna jsou v zóně 1, jen Greenwich je v zóně 2. Celkem je Londýn rozdělen do 9 zón.
  • Londýnské metro je rozděleno do 11 barevně odlišených linek, které na většině tras jezdí zhruba od 05.00 hodin ráno do půlnoci, v neděli zhruba 07.00–23.30.
  • Vezměte si mapu metra, je zdarma! K mání je na většině stanic metra u přepážky s informacemi, kde se kupují lístky a Oystercard
  • Jak se dostat v Londýně z místa na místo městskou hromadnou dopravu (metro, autobusy) teď zjistíte i na Google maps. Po vyhledání trasy mezi dvěma požadovanými místy v Londýně zvolte ikonu autobusu nad políčky „A“ a „B“.
  • Informace o dopravě v Londýně, aktuální jízdní řády, ceny atd. najdete na www.tfl.gov.uk
  • Ceny za hromadnou dopravu se liší podle dvou časových úseků: špička, která je v pondělí až pátek v době 04:30 – 09:30 a mimo špičku, která je celý víkend a od pondělí do pátku v době 09:30 – 04:30 následujícího dne. Pokud tedy budete cestovat kolem půl desáté dopoledne, vyplatí se vám pár minut počkat do 9:30. Pozor, směrodatné v tomto případě je, kdy přiložíte kartu ke čtečce, ne v kolik hodin vám jede spoj. Stejně tak to platí i u Travelcard.
  • Při jízdě na eskalátoru se postavte na pravou stranu, aby mohli vedle vás procházet lidé, kteří spěchají
  • Hlídejte si dobře svoje věci a dávejte pozor na kapsáře!

DLR – Docklands Light Railway

DLR je nadzemní linka metra otevřená v roce 1987, která pokrývá především jihovýchodní část Londýna. Mimo jiné se s ní dostanete do známé čtvrti Greenwich. DLR je zajímavá i tím, že je to automatizovaný systém a tak se tu projedete vlakem bez řidiče. Pokud jde o jízdné, platí pro DLR stejná pravidla jako pro metro.

Autobusy v Londýně

Centrum Londýna je protkáno hustou sítí autobusových linek. Na červené autobusy narazíte na každém rohu a jedna jízda proslulým autobusem „double-decker“ by měla patřit mezi zážitky, které si z Londýna přivezete. Pokud byste ale na cestování autobusem spoléhali, mějte na paměti, že provoz v centru je hustý a autobusové spojení se v rychlosti s metrem nemůže měřit. Obzvláště pokud se trefíte do dopravních špiček v době 8–9 hodin a 17–19 hodin, může se vám jízda autobusem dost protáhnout.
Na druhou stranu je cestování autobusem o něco levnější. Především v první zóně je třeba mít pro úhradu jízdného v hotovosti připravené drobné mince v příslušné částce.

Doprava po řece Temži

Řeka Temže poskytuje další zajímavou možnost přepravy v rámci Londýna a je občas dobrou alternativou přeplněnému metru či autobusům. Na Temži působí několik společností, které pokrývají jak „linkovou“ přepravu tak turistické projížďky po Temži. Vzhledem k tomu, že na druhou stranu řeky je poměrně snadné se dostat pomocí mostů či podchodů, lodě poskytují přepravu z východní části do západní části Londýna a zpět, spíše než z jedné strany řeky na druhou. Na „převoz“ ze strany na stranu byste narazili až dále po toku Temže, kde je řeka mohutnější.
Společnosti zajišťující dopravu po Temži získávají licenci od Transport for London (něco jako Londýnské dopravní podniky) a tak jsou určité linky součástí celého přepravního systému Londýna.
Na jízdy lodí nemůžete využít předplatné ani denní maximální útratu v rámci Oyster card ani Travelcard. Oyster card i Travelcard ale můžete použít u společnosti Thames Clippers (pouze u té). Po předložení Oyster card u okénka dostanete 10% slevu na jízdném. Pokud máte na Oyster card zakoupenou Travelcard nebo máte i Travelcard papírovou jako lístek, dostanete slevu na jízdném ve výši jedné třetiny ceny.

Jako příjemnou projížďku bychom Vám doporučili jízdu centrem Londýna třeba až do Greenwich nebo obráceně. V centru Londýna se Vám nabízí 7 zastávek, kde můžete nastoupit/vystoupit, ať je to třeba u Westminsterského paláce, kola London Eye nebo mostu Tower bridge. Cesta Vám zabere 20–40 minut, podle toho, kde začnete/skončíte. Lodě většinou jezdí v intervalu 20 minut.
Projížďka lodí v Londýně – trasa a zastávky lodí Thames Clippers

Taxi v Londýně

Asi vás nepřekvapí, že taxislužba v Londýně je poměrně drahá a tak je nejlépe ji využívat ve více osobách. Taxislužba je stejně jako třeba metro nebo autobusy regulována již zmíněnou institucí Transport for London a má poměrně jasně nastavená pravidla. V rámci taxislužby je třeba rozlišovat dvě skupiny – taxi a soukromá vozidla k pronájmu (tzv. private hire)

Taxi poznáte jednoduše. Jsou vždy černá a na střeše mají žlutý nápis TAXI, rozsvícený nebo zhasnutý podle toho, jestli je taxi zrovna volné. Tahle taxi uvidíte v centru Londýna všude kolem sebe. Ta jediná vám mohou zastavit na ulici „na mávnutí“.
Kontakty na firmy provozující taxi v Londýně.

Soukromá vozidla k pronájmu (private hire), na která většinou narazíte, jsou tzv. minicabs. Dalším typem mohou být třeba limuzíny. Tahle vozidla už žádnou jednotnou podobu nemají. Některá z nich jsou licencovaná, některá ne a tak je na místě opatrnost. Podle předpisů lze minicabs využívat pouze po předchozím objednání a to právě z důvodu bezpečnosti. Každé neobjednané vozidlo se považuje za nebezpečné, nepojištěné, nelicencované a nezákonné! Předchozí objednání právě zaručuje, že vás poveze společnost, která má licenci a pojištění a mimo jiné je díky objednání jízda zaznamenána v systému a je možné dohledat, kdy, kdo a kam vás vezl. Především večer a v noci se tohoto pravidla raději držte. Když vás bude vyzvedávat objednaný minicab, ujistěte se, že řidič zná vaše jméno a ví, kam jedete (tyto údaje budete muset zadat při objednávce).
Vyhledejte si licencovaný minicab v Londýně.

Cenu za taxi uvidíte stejně jako v čechách na taxametru a ta platí, pokud se na začátku cesty nedohodnete jinak. Platí se samozřejmě na konci cesty. Pro výpočet ceny jsou stavena tři časová pásma, která se ale až tak zásadně neliší. O něco více tak zaplatíte za jízdy v noci (22–06 hod) oproti denním jízdám ve všední dny.
Standardní cena za 1 míli (cca 1,6km) ve všední den činí £5,80 – 9,00. Je odvislá mimo jiné na plynulosti dopravy a při dopravních zácpách či pomalém provozu může být ještě vyšší. Cena za míli postupně klesá, čím více mílí jedete.

Za zmínku stojí ještě pár možných příplatků:

  • minimální částka k úhradě bude vždy alespoň £2,60
  • při telefonní objednávce může být k ceně připočítáno až £2,–
  • mezi svátky (24.-27.12. a 31.12–2.1.) může být k ceně připočítáno až £4,–
  • za jízdy z letiště Heathrow do Londýna může být k ceně připočítáno až £2,80
  • neplatí se žádné příplatky za zavazadla a další osoby
  • neplatí se žádné příplatky za platbu kartou
  • řidič vozu může účtovat až £40,– za znečištění vozu

Pro ztráty zavazadel ve vozech taxislužby můžete kontaktovat Lost Property Office, tel. 0845 330 9882. Ztracené věci odevzdává řidič vozu na policejní stanici, odkud jsou pak teprve předávány na výše uvedené oddělení. To může trvat až sedm dní.

Pro informace o vozech taxislužby můžete v Anglii volat 020 7222 1234. Případně si můžete pročíst podrobné oficiální informace o taxi v Londýně.

Jízdní kolo v Londýně

Asi to nebude úplně běžný způsob přepravy, kterou byste tradičně použili, ale pro někoho to může být praktické i zajímavé. V Londýně funguje velmi dobře půjčovna kol (pod názvem Santander Cycles), díky které se praktičnost využití jízdního kola v Londýně poměrně zvyšuje. V celém centru Londýna jsou rozesety „parkovací stanice“, na kterých si můžete kolo vypůjčit a opět vrátit. Na jednom místě si tedy půjčíte a na jiném místě vrátíte. Stanic je opravdu hodně (většinou max. do 300–400m od sebe), takže byste se měli vždy dostat dost blízko k místu, kam potřebujete. Půjčení probíhá samoobslužně pomocí platební karty. Za denní půjčovné (24h) zaplatíte prvotní jednorázový poplatek 2 libry. Dále se účtuje podle toho, jak dlouho kolo využíváte. Když zvládnete kolo vždy do 30 minut vrátit, nic dalšího už neplatíte. To znamená, že si kolo můžete vypůjčit mnohokrát za den a pokud ho vždy do půl hodiny vrátíte na jiné parkovací stanici, stojí vás to jen zmíněné 2 libry na celý den. Pokud to nestihnete, připlatíte si další 2 libry za každou půlhodinu.
Půjčené kolo mějte stále na očích – pozor na zloděje!
Více informací:
Půjčovna kola v Londýně
Ceník půjčovného

Pěšky po Londýně

Taky varianta :) I když asi jen pokud jde o samotné centrum Londýna, to znamená čtvrti City a Westminster. Jestli jste zvyklí chodit a máte hodně času, můžete téměř vše důležité zvládnout i po svých. Večer vás tedy nohy bolet budou, ale pokud máte na prohlídku více dnů, dá se to rozumně poskládat. Od budovy parlamentu na jedné straně (Westminster) po most Tower Bridge (City) na druhé straně centra ujdete nejkratší cestou podél řeky něco málo přes 4 kilometry. Jestli vás to neodradí, dejte se do toho. Pořád budete mít co pozorovat!

Zobrazeno: 31014x

Informace Destinace

Školní zájezdy Anglie

Vzorové programy, zájezdy na míru

ŠKOLNÍ ZÁJEZDY

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

PRO TRAVEL CK, s.r.o.
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
POPULÁRNÍ DESTINACE
POPULÁRNÍ DESTINACE
JAZYKOVÉ KURZY
JAZYKOVÉ KURZY
Soubory cookies využíváme pro základní i pokročilé funkce, které Vám usnadňují procházení webu. Také nám pomáhají při optimalizaci stránek i reklamních kampaní, aby byly pro všechny uživatele co nejvíce přínosné. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" povolíte všechny cookies nebo můžete povolit jen technické či nastavit vlastní preference. Všechna preferenční nastavení můžete kdykoliv v budoucnu změnit pomocí tlačítka v levém dolním rohu stránky.

Využití technických cookies je nezbytné pro správné fungování www stránky a všech funkcí. Slouží pouze k technickým účelům stránky a k jejich obsahu nemá přístup žádná třetí strana. Technické cookies umožňují např. vyhledávání, filtrování, nákupy, přihlašování nebo ukládání preferenčního nastavení cookies. Z uvedených důvodů není možné tyto technické cookies deaktivovat a musí být vždy povoleny.

Funkční (preferenční) cookies umožňují www stránce si zapamatovat volby, nastavení a informace, které přímo či nepřímo nastavuje sám uživatel stránky. Jedná se například o jazykovou mutaci stránky, volbu měny, oblíbené nebo naposledy navštívené položky apod. Funkční cookies tak výrazně usnadňují a zpříjemňují procházení stránky. Stejně jako technické cookies jsou i tyto využívány výhradně pro technické účely a jejich obsah není dostupný třetím stranám.

Analytické cookies poskytují informace využívané k analytickým a statistickým účelům provozovatele webu a případně nástrojů třetích stran, které k těmto účelům využívá. Jedná se například o měření návštěvnosti, výkonu a použitelnosti www stránky, reklamních kampaní apod. Díky získaným datům z těchto cookies dokážeme optimalizovat výkon i funkčnost www stránky. Informace získané pomocí těchto cookies jsou zpracovávány souhrnně a zcela anonymně, bez možnosti identifikace konkrétního uživatele.

Marketingové cookies jsou zpravidla využívány našimi partnery k nastavení a optimalizaci relevantního obsahu v jejich partnerské reklamní síti. Veškerá dostupná data jsou tzv. pseudoanonymizována a díky tomu zpravidla není možná identifikace konkrétního uživatele. Poskytnutím souhlasu s využitím těchto marketignových cookies uvidíte v reklamních kampaních obsah a informace relevantní pro vašim zájmům.

Nastavení cookies