Čokoládovna Maison Cailler - Švýcarsko
Základní informace
Čokoládovna firmy Cailler stojí na okraji vesnice Broc v kantonu Fribourg. Můžete v ní navštívit poutavou expozici, která vás doslova vtáhne do světa čokolády, a následně ochutnat či zakoupit sladké produkty značky Nestlé’s Cailler.
Továrnu ve vesnici Broc založil jeden z průkopníků výroby čokolády François-Louis Cailler již v roce 1898. Od roku 1929 je firma Cailler součástí skupiny Nestlé a patří ke švýcarským čokoládám s nejdelší tradicí, značka byla založena již v roce 1819, kdy Cailler v městečku Vevey otevřel vůbec první čokoládovnu ve Švýcarsku. Obaly dobrot od firmy Cailler získaly před pár lety novou „image“, za kterou stojí slavný francouzský architekt Jean Nouvel. Ten se spolupodílel také na návrhu poutavé expozice, kterou v čokoládovně Maison Cailler v Brocu můžete navštívit.
Po zakoupení vstupenky se doslova ponoříte do čokoládové historie. Během prohlídky budete postupně automatickým systémem vpouštěni do jednotlivých výstavních místností, v nichž se před vašima očima odehraje příběh švýcarské čokolády a vy si budete připadat takřka jako byste se stali jeho součástí. Výklad vám budou podávat namluvené hlasy z reproduktorů, vybrat si můžete některý ze světových jazyků.
Poté, co zmapujete příběh čokolády od dob Mayů a Aztéků až po současnost, přijdete do druhé části expozice, v níž uvidíte samotnou výrobu a budete si moci prohlédnout, osahat a očichat jednotlivé ingredience, které mistři čokolatiéři k výrobě používají. Na závěr vás čeká bezesporu nejoblíbenější část, a sice ochutnávka. V prostorné místnosti jsou na tácech vyskládány všechny produkty značky Cailler a vy je můžete ochutnávat v neomezeném množství. Až se dostatečně přesladíte, můžete ještě shlédnout čokoládové filmy v místním kinosále, posedět v kavárně a samozřejmě ve zdejším obchůdku nakoupit čokoládu a pralinky za zvýhodněné ceny. Maison Cailler pořádá také kurzy výroby čokolády, tzv. Atelier du chocolat, na něž je třeba se předem přihlásit.
Ideálním způsobem, jak se do čokoládovny v Brocu dostat, je využít tzv. čokoládový vlak. Vyjíždí v hlavní turistické sezóně z města Montreux na Švýcarské riviéře, poté vyjede nad Ženevské jezero a zamíří do Gruyères se známou sýrárnou a následně zastaví v čokoládovně v Brocu. Malebnou trasu činí ještě příjemnější klasické salonní vozy Pullman, vyrobené již v roce 1915, které jezdí společně s moderními panoramatickými vagony.