Emmental - Švýcarsko
Základní informace
Pod názvem “Emmental” si snad každý představí nejslavnější švýcarský sýr s velkými dírami. Kromě toho jde ale také o název více než 80 kilometrů dlouhého údolí řeky Emme v centrální části Švýcarska nedaleko hlavního města Bern, v němž se oblíbený sýr již po staletí vyrábí.
Dlouhé a široké údolí řeky Emme se vyznačuje především panenskou kopcovitou krajinou nekonečných zelených luk, na kterých se pasou stáda krav, dodávajících mléko k výrobě známého sýra. Během jízdy nebo při procházkách malebnou krajinou v údolí uvidíme tradiční dřevěné domky s převislými střechami a upravenými předzahrádkami a také budovy statků a mléčných farem, které dotvářejí dojem dokonalé venkovské idyly.
Celé údolí je doslova protkáno cyklostezkami a značenými trasami pro pěší turisty. Mezi zdejší památky patří mimo jiné dřevěné mosty přes řeku Emme, pocházející převážně z 19. století. Nejznámější z nich řeku překlenuje nedaleko vesnice Hasle-Rüegsau. Most s názvem Holzbrücke se pyšní tím, že je se svou délkou 60 metrů nejdelším dřevěným obloukovým mostem v Evropě.
V Emmentalu se můžete zastavit v některém z malebných městeček či vesniček. Největším zdejším městem je Burgdorf v severní části údolí, nad kterým se majestátně tyčí hrad z konce 12. století, který nechal vystavět hrabě Berthold V. z Zähringenu, zakladatel města Bern. Na hradě je dnes umístěno muzeum, které mimo jiného návštěvníky seznamuje s historií, kulturou a tradicemi této oblasti. Městečka Langnau a Trubschachen jsou známá díky tradičním hrnčířským výrobkům a můžete v nich nahlédnout do hrnčířských dílen. Ve městě Kiesen sídlí Muzeum mléčných výrobků a v Affolternu pak největší atrakce celého údolí, ukázková výrobna slavného děrovaného sýra s typickou ořechovou chutí. V oblasti narazíte rovněž na velké množství malých rodinných sýráren.