Idiazabal - Španělsko
Základní informace
Idiazabal je městečko ležící na severu Španělska v autonomním společenství Baskicko.
Idiazabal byl založen roku 1615 v zeleném údolí mezi horskými skupinami Aralar a Aizkorri, jejichž vrcholky dosahují výšky o něco málo méně než 1000 metrů. Není proto divu, že v historii města hrálo významnou roli pastevectví a zpracování sýrů. V centru Idiazabalu lze obdivovat několik významných staveb. Patří k nim farní kostel svatého Michala, postavený ve 12. a 13. století, s úžasným románsko-gotickým portálem, ale i několik majestátních domů a paláců z přelomu 17. a 18. století.
Většina míst je tu však spjata s historií či současností výroby sýrů. Dokonce i na hlavním náměstí je možné vidět sochu pastevce, odkazující na důležitost pastevectví v tomto regionu. Není tak divu, že nejvyhledávanějším místem Idiazabalu je centrum sýrů. Na ploše 240 m², rozdělených do sedmi tematických oblastí, se lze dozvědět vše o historii a procesu výroby sýrů, ale i o životě místních pastevců. Prohlédnout si tu můžete např. i jejich tradiční obydlí txabola, vybavené odpovídajícím nábytkem.
Vše se tady však točí především kolem sýru, kterému dalo název pojmenování samotného města. Jedná se o jeden z nejlepších produktů baskické kuchyně. Při jeho výrobě se již po staletí používá tradiční receptura baskických pastevců. Na okolních statcích se vyrábí se od prosince do června z nepasterizovaného mléka chundelatých ovcí laxta a podmínkou jejich skvělé chuti jsou i dva měsíce zrání.
Sýrům je v Idiazabalu zasvěcená i první květnová neděle, kdy se tu pastýři z okolních regionů a tisíce návštěvníků sejdou na Día del queso, tedy Den sýrů. Za návštěvu stojí také slavnost probíhající začátkem února, při níž je požehnáno místní pečivo ve tvaru prstence rosquilla de San Blas.
Videa
Najděte si ubytování
Mapa
Doplňující informace
Vstupné
prohlídka sýrárny s ochutnávkou sýra