Čokoládovna Chocolat Alprose - Švýcarsko, Caslano
Základní informace
Čokoládovna Chocolat Alprose je slavná výrobna čokolády v městečku Caslano, ležícím v jihošvýcarském kantonu Ticino.
Roku 1957 byla v malém městečku na výběžku pevniny do jezera Lago di Lugano založena malá továrna na čokoládu, tehdy ještě pod názvem Titlis-Chocolat. O sedm let později ji koupil a mezi své továrny na sladkosti v Bullay zařadil dr. Hans Imhoff. Na počátku 90. let 20. století převzala továrnu belgická obchodní skupina Baronie, která také změnila původní název na novou obchodní značku Chocolat Alprose. Během více než šedesáti let své historie se z malé továrny na čokoládu stala úspěšná společnost, v níž pracuje asi stovka zaměstnanců. Ti tu každý rok vyrobí 6000 tun čokolády, která se exportuje do 35 zemí.
Roku 1991 zde bylo otevřeno i muzeum čokolády. V něm se návštěvníci mohou dozvědět vše o vývoji čokolády od dob, kdy Kryštof Kolumbus jako první Evropan spatřil kakaové boby, až po dnešní výrobní technologie. Najít tu lze zajímavě zpracované informace o pěstování a sklizni kakaových bobů a za pozornost stojí i názorné vysvětlení různých stádií přípravy čokolády od tekuté hmoty, nalévané do forem, až po balení. Je samozřejmé, že tu je vyzdvihována čokoláda švýcarská, proslulá svou tradiční vysokou kvalitou.
Na začátku prohlídky také každý návštěvník dostane podlouhlou sušenku, kterou si může namočit v čokoládovém vodotrysku. Oživením je i možnost nahlédnout do výrobny a zajímavá je také výstava starších strojů, které si lze zblízka prohlédnout. Jejich funkci osvětluje video a tabule, popisující různé fáze výroby čokolády. Na konci prohlídky čeká firemní obchůdek, nabízející nepřeberné množství čokoládových dobrot za skvělé ceny a s možností ochutnávky všech výrobků.
Rada: Před vstupem do muzea se nezapomeňte vyfotit s červenou krávou, která patří k symbolům místní čokoládovny.